Το πλούσιο σε αιθέριο έλαιο ξύλο αυτού του μεγαλοπρεπούς κωνοφόρου έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων τόσο για τις πνευματικές, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Σουμέριοι και Θιβετάνοι το χρησιμοποιούσαν για το βαλσάμωμα των νεκρών τους, σαν απολυμαντικό και εντομοαπωθητικό, αλλά και σαν τελετουργικό θυμίαμα, καλλυντικό και άρωμα.
Κατά το Μεσαίωνα το ξύλο και ο φλοιός του κέδρου χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη για τυμπανισμό, δυσπεψία, δυσεντερία, πυρετό, ρευματισμούς και δυσκοιλιότητα.
Το αιθέριο έλαιο του ξύλου Κέδρου είναι αποτοξινωτικό (κυτταρίτιδα, κατακράτηση υγρών), περιποιείται το λιπαρό δέρμα και τα μαλλιά, ενισχύει την τριχοφυΐα και φροντίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα του εφηβικού δέρματος. Είναι επίσης αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό.
Ενισχύοντας ενεργειακά τη λειτουργία του τσάκρα της βάσης, το αιθέριο έλαιο του ξύλου κέδρου μπορεί να μας δώσει αμετακίνητη δύναμη σε ώρες κρίσης, βοηθώντας μας να «βαστάμε γερά», ακόμα και ενάντια σε επίμονες εξωτερικές δυνάμεις.
Μπορεί να υποστηρίξει το εγώ μας όταν αισθανόμαστε αποξενωμένοι και αποσταθεροποιημένοι – όταν βρισκόμαστε, για παράδειγμα, να υποφέρουμε από «πολιτισμικό σοκ» σε μια ξένη χώρα ή σε μια παράξενη κατάσταση.
